Перехід на пасовище – як запобігти ризикам при випасі.
Molkam2023-04-08T20:51:09+03:00Ацидоз реєструють у тварин коли їм згодовують корми невідповідної структури, при порушенні співвідношення грубих і концентрованих кормів, або при переході тварин на випас.
Чинники виникнення Ацидозу
Головна причина виникнення Ацидозу — додавання в раціон високої частки легко доступних крохмалів для мікрофлори рубця (наприклад концентратів), Активне зростання мікрофлори супроводжується підвищенням концентрації ЛЖК (летючих жирних кислот) і молочної кислоти, що призводить до зниження рН рубцевого вмісту й веде до пригнічення румінації — настає атонія й корова втрачає апетит.
Підвищення концентрації молочної кислоти вище від норми пов’язують із гострим (лактатним) ацидозом, тоді як за її меншої концентрації перебігає субклінічний ацидоз. Він супроводжується пригніченням росту рубцевих бактерій, що забезпечують до половини потреб організму повноцінним протеїном, і, крім того, знижується забезпеченість організму вітамінами групи В, більшість з яких регулюють енергетичний обмін і біосинтез білка. Одночасно пригнічуються бактерії, які перетравлюють клітковину, що, у свою чергу, призводить до дефіциту доступної енергії, спричиняючи її негативний баланс. Тут вже недалеко й до Кетозу.
Установлено, що за зниження рН рубцевого вмісту з 6,4 до 5,5 перетравність клітковини падає з 55 до 35%, тобто на третину, — це еквівалентно втраті 2,5 л молока на добу.
Зазвичай ацидоз рубця розвивається безпосередньо після отелення, коли коро- ви фізіологічно споживають менше корму, ніж потрібно, і фахівці з годівлі для підвищення поживності раціону змушені додавати в корми високу кількість концкормів. З наведених результатів випливає, що ацидоз може спостерігатися до отелення, але частка хворих корів невелика, проте вже в перший тиждень захворюванню піддається до 70% поголів’я. Тільки до кінця другого місяця інтенсивність захворювання починає знижуватися.
Наслідки ацидозу
У корів, ослаблених отеленням, за дефіциту вітамінів, протеїну і енергії, відбувається зниження імунітету. В результаті організму важко впоратися з післяотельною перебудовою й протистояти характерним для цього періоду захворюванням. Найчастіше спостерігається мастит, підвищується кількість соматичних клітин у молоці (показують запальний процес), порушуються функції печінки, збільшується сервіс-період і кількість осіменінь до настання тільності. Встановлено зв’язок між ацидозом і ламінітом (захворювання ратиць), механізм якого знайшов наукове пояснення.
Якщо корова не має явних ознак ацидозу, вона може бути в стані субклінічного ацидозу. З огляду на те, яких економічних збитків він завдає, його вивченню в західній літературі присвячено сотні статей.
Пильну увагу до субклінічного ацидозу рубця (SARA) зумовлено тим, що до нього схильними є до 60–65% поголів’я високопродуктивних стад, хоча його реєструють зрідка. Це дуже поширений розлад травлення, який зумовлюють кормові чинники, наявність мікотоксинів, особливо в силосі та сінажі, а також прорахунки в технології годівлі. Доведено, що субклінічний ацидоз в порівянні з гострим ацидозом, завдає більше шкоди через свою масовість.
Збільшення концентрації кислот у рубці веде до збільшення їх надходження в організм, і спричиняє метаболічний ацидоз, що веде до порушення процесів синтезу складників молока.
Причини Ацидозу:
• переведення корів, що отелилися, на раціон із високим вмістом крохмалю без підготовчого, перехідного періоду;
• переведення корів на випас, на раціон із високим вмістом цукрів та вологи без перехідного періоду;
• висока концентрація концентратів щодо грубих кормів (понад 50% за сухою речовиною);
• згодовування коровам понад 2,5 кг концентратів за одну годівлю;
• низький вміст у раціоні грубих структурованих кормів із частинками завдовжки понад 25 мм;
• згодовування силосу вологістю понад 65%;
• наявність мікотоксинів у кормах.
Ознаки супутні Ацидозу:
• погане наповнення рубця й нерівномірне споживання корму;
• кількість корів, що одночасно жують, менша від половини поголів’я;
• у багатьох корів рідкі, пінисті, пузирчасті фекалії, а у фекаліях значної кількості корів виявляють сліди фібрину і цілі, не перетравлені зерна;
• «трупні» губи, волога неохайна шерсть, звислий хвіст, брудні спина й зад;
• в окремих корів знижений уміст молочного жиру й підвищений білка в молоці;
• під час споживання корму корови намагаються вибирати довгі частки грубих кормів;
• збільшене споживання солі або інших мінералів за вільного доступу до них, корови лижуть підлогу із залишками сечі;
• високий вміст соматичних клітин у молоці, знижений імунітет і плодючість;
• кульгавість і ламініти, геморагії або забарвлені у червоне копита.
До простих прийомів запобігання прояву ацидозу відносять:
1) споживання коровами достатньої кількості доступної клітковини;
2) однорідність загально змішаного раціону;
3) подрібненість сіна та соломи;
4) контроль вологості раціону;
6) використання буферних добавок до раціону.
Ремарка:
Одним із дієвих засобів протидії Ацидозу вважається використання харчової соди. Сода має високу розчинність і швидко виводиться з рубця, тоді як кислоти утворюються постійно! Застосування високих доз неможливо, бо 200г соди відповідає 140г солі, що супроводжуватиметься надлишком натрію. Якщо забрати з раціону сіль, це призведе до недоотримання хлору. Високе споживання соди веде до гальмування всмоктування магнію та зниження його концентрації в крові, що у свою чергу веде до порушення регуляції обміну кальцію.
Найефективніший засіб протидіяти Ацидозу – це використання «МОЛКАМ® БУФЕР» або «БУСТЕРФЕТ».
Ці продукти позитивно зарекомендували себе у багатьох фермерських господарствах України. Вони вже допомогли багатьом та посприяли збільшенню споживання корму, виробництву молока та виходу молочного жиру.
Принцип дії «МОЛКАМ® БУФЕР» або «БУСТЕРФЕТ» засновано на нейтралізації надлишку кислот і регуляції буферної місткості вмісту рубця. Окремі компоненти підвищують перетравлення клітковини й сприяють кращому використанню енергії грубих кормів. Особливістю «МОЛКАМ® БУФЕР» або «БУСТЕРФЕТ» є її точечна дія саме в той момент, коли кислотність рубця знижується.
Дія «МОЛКАМ® БУФЕР» або «БУСТЕРФЕТ»:
– запобігання Ацидозу рубця;
– оптимізується та підтримується рН вмісту рубця;
– зростає рівень споживання корму та молочна продуктивність;
– підвищуються утворення мікробного білка у рубці і вітамінів групи В;
– зростанню вмісту жиру в молоці;
– суттєво поліпшується загальний стан організму тварин та їх здоров’я;
– запобігання розвитку діареї, ламінітів та атонії передшлунків.
Придбати необхідні товари можна в нашому інтернет магазині. Оберіть фасування та замовляйте онлайн!
-
МОЛКАМ® БУФЕР, 20кг
0 из 5 -
МОЛКАМ® БУФЕР, 3кг
0 из 5
Залишити відповідь